maanantai 14. kesäkuuta 2010

Easy like Sunday morning




Ennen en ollut lainkaan sunnuntaiden ystävä. Se tuntui aina vaan päivältä, joka on viimeinen vapaa päivä, ennen kuin taas joutuu menemään kouluun, töihin tms. Nykyään sunnuntaita osaa arvostaa päivänä, jolloin ei yleensä ole mitään pakollista tekemistä ja voi vain ottaa rennosti. Mieleni teki leipoa leipää, ja ajattelin ensin sämpylöitä. Selailin Richard Bertinetin kirjaa Leipää monella tavalla, ja päädyin kuitenkin näkemään vähän vaivaa leipäni vuoksi. Tässäpä siis ohje tomaatti-valkosipuli-basilikaleipään (hieman lyhennellen). Varoitus: ohje on melko pitkä ;)


Oliivitaikina
:
500 g hiivaleipäjauhoja
20 g karkeita mannasuurimoita (itselläni ei näitä ollut)
15 g hiivaa (mieluiten tuoretta)
10 g suolaa
50 g laadukasta ekstraneitsytöljyä
350 ml vettä

Sekoita keskenään jauhot ja mannasuurimot ja hiero sitten hiiva mukaan sormenpäillä. Lisää suola, oliiviöljy ja vesi ja vaivaa taikinaksi. Anna valmiin taikinan levätä tunti. Tee sillä välin uunissa kuivatut tomaatit ja paahdetut valkosipulit.

Uunissa kuivatut tomaatit:
Puolita rasiallinen (250 g) kirsikkatomaatteja ja mausta ne merisuolalla, mustapippurilla, teelusikallisella hienoa sokeria ja parilla hyppysellisellä yrttisekoitusta. Paista tomaatteja 100 asteessa , kunnes ne ovat kuivia, mutta vielä pehmeitä. Itse nopeutin tätä vaihetta nostamalla lämpötilaa 150 asteeseen. Pidin tomaatteja uunissa vajaan tunnin.

Paahdettu valkosipuli:
Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Pane liedelle uuninkestävä pannu ja kuumenna 5 ruokalusikallista oliviiöljyä, 25 g voita ja teelusikallinen hienoa sokeria. Kun voi on sulanut, sekoita joukkoon 20 kuorittua valkosipulin kynttä. Siirrä pannu uuniin ja anna paistua 20-25 minuuttia, kunnes valkosipuli on karamellisoitunut. Nosta pannu uunista, ja anna valkosipuleiden jäähtyä liemessään. Nostele jäähtyneet valkosipulit talouspaperille.


Leivän muotoilu:
- Esilämmitä uuni 250 asteeseen.
- Jauhota työtaso vehnä-tai maissijauholla. Aseta levännyt taikina työtasolle tahmea pinta ylöspäin. Levittele taikinasta noin 25 x 35 cm suorakaide.
- Levitä tomaatit, valkosipulit ja basilika leivän päälle. Minulla ei ollut basilikaa, joten käytin sen sijasta pestoa noin 2 rkl.
- Taita suorakaiteen oikeanpuolinen kolmannes keskustaa kohti. Tee samoin vasemmanpuoleiselle kolmannekselle. Työnnä reunat siististi alle joka puolelta.
- Leikkaa taikina kolmeksi yhtä suureksi palaksi. Sulje keskimmäisen palan toinen avonainen puoli taikinalla. Aseta palat pellille leikkuupuoli ylöspäin, niin että täytteet näkyy. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
- Pane leivät esilämmitettyyn uuniin, laske uunin lämpötila 220 asteeseen ja paista 20-25 minuuttia, kunnes leivät ovat väriltään kullanruskeita. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä ritilän päälä. Sivele leiville hieman oliviiöljyä, kun ne ovat vielä lämpimiä.

Kirjasta valokuvasin vaihekuvia malliksi. Muuten hiukan vaikeaselkoinen tuo ohje :D





Tällä ohjeella syntyi kyllä ihanan pehmeä taikina. Onko mitään yhtä terapeuttista kuin upottaa sormet pehmeään leipätaikinaan? Yleensä näin pitkä ja monivaiheinen leivän ohje tuntuisi työläältä, mutta sunnuntaisin se tuntuu vain... noh.. mukavalta.



Maku on melko voimakas, ja oliiviöljy antaa mukavaa aromia leipään. Jos et pidä kovin suolaisesta leivästä, ja käytät täytteeksi pestoa kuten minä, suolan määrää taikinassa voi vähentää 5 grammaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti